Memory Lane – 6. etape Tour Wonderlife

Memory Lane – åh, ja – jeg må indrømme, jeg er ved at nå en alder, hvor jeg har en hel by –
City of Memory Lanes!

Der er brede, lyse og glade stræder, og der er mørk, smalle og kedelige stier – og en masse forskellige derimellem. Fornylig besøgte jeg en af de lyse og glade – jeg besøgte nemlig Koldinghus – ikke overraskende i Kolding.

koldinghus 3

Koldinghus – Jyllands sidste kongeborg – har gennem sin mere end 700-årige eksistens spillet en væsentlig rolle i Danmarks historie: som grænseværn, som kongelig residens, som sæde for den lokale statsadministration. Ja, og så er den Koldings varetegn, og minder mig meget om mit første møde med virkeligheden efter endt studietid på universitetet – nemlig mit første job, som var hos det der dengang hed Nordchoklad, og lå i Kolding.

Koldinghus har efter en katastrofebrand i 1808 siden tiltrukket sig megen opmærksomhed som malerisk slotsruin, som inspirationskilde for malere og digtere, og gennem mere end 100 år har ruinen været genstand for restaureringer og gradvis indretning til kulturhistorisk museum og hjemsted for kulturelle aktiviteter – og det var da også på grund af en helt bestemt udstilling, vi gjorde Koldinghus dette sjældne besøg.

Koldinghus præsenterer nemlig, som det første museum i Danmark udstillingen ”Julekalenderens historie” I samarbejde med DR. Udstillingen viser et lille udvalg af de mest kendte dukker, kostumer og kalendere fra 51 års tv-julekalendere – som f.eks. Magnus Tagmus (1967), Lillebror(1971) og dukkerne fra Vinterbyøster (1973) og Jullerup Færgeby (1974), og nogle af kostumerne fra Jul i Gammelby (1979) og selvfølgelig også fra Nissebanden (1984), samt Pagten (2009), der genudsendes i år.

koldinghus 5koldinghus 2

Udover at Koldinghus bare er interessant og inspirerende, så var der endnu en spændende særudstilling – KLÆDER SKABER FILM – historiske filmkostumer fra Danmark og verden. Udstillingen vil byde på en perlerække af kostumer fra velkendte historiske dramaer, som f.eks. de prisbelønnede film “Hvidsten Gruppen” og “En Kongelig Affære” (begge fra 2012), samt ”Marie Krøyer” og selvfølgelig “Matador”. Udstillingen “Klæder skaber film” vises i den 800 m2 store Ruinsal, som i sig selv er rigtig spændende med ny og gammel arkitektur i et fornemt samspil.

koldinghus 4koldinghus 1

Alt i alt en vidunderlig tur ned ad memory lane på forskellig vis, og jeg kan bestemt anbefale et besøg – også selvom du måske ikke skulle nå de to særudstillinger, der slutter henholdsvis 5. og 12 januar 2014.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑